صفحه ی اصلی / سوله چیست
سوله سازهای فلزی با سقف شیبدار است که بر اساس محاسبات فنی خاص طراحی و ساخته میشود. از این نوع سازه در کارخانهها، اسکلت ساختمانها، انبارها، مرغداریها، آشیانههای هواپیما، تعمیرگاه ها، فروشگاه ها و سالنهای ورزشی که با قاب هایی با دهانه بزرگ نیاز است، استفاده میشود.
به بیان دیگر سولـه به سازههایی فلزی میگویند که با تمرکز به ایجاد محیطی بدون ستون میانی ساخته شده و پوشش سقف آن معمولاً به صورت شیبدار اجرا شود.
سولـه به انگلیسی به سازه ای مثلثی شکل (shed) گفته می شود که با توجه به کاربرد آن، نوع سولـه مشخص میشود
با شروع انقلاب صنعتی اروپا ساخت سوله به منظور کار در کارخانجات در کشورهای اروپایی رونق بسیاری گرفت و با همه گیر شدن صنعت سوله سازی، یکی از ارکان پیشرفت صنعت در هر کشوری شد.
در کشور ایران نیز در حدود ۷۵ سال پیش، سوله سازی برای ایجاد کارخانجات صنعتی و کارگاههای کاری، با الگوبرداری از اروپاییان انجام گردید و امروزه شاید صدها هزار سولـه در کشور ما برای انجام خدمات صنعتی و ... ساخته شده است.
اولین شرکت به نام سوله SOLEH در ایران اقدام ساخت این سازه های صنعتی کرد و از آن روز به بعد، این نام برای این صنعت انتخاب شده است.
سولـه ها معمولاً برای انجام کارهای صنعتی اجرا می شوند. اما کاربردهای متنوعی دارند، این سازههای فلزی، بیشتر برای ایجاد کارخانه ها، هایپرمارکتها، سالنهای همایش، پارکینگ خودروها و... استفاده میشود.
سولـهها با توجه به کاربرد، نقشه کارگاهی و همچنین مساحت و متریال مورد نظر ساخته میشوند.
نحوه اجرای سوله مراحلی دارد:
در ساخت ساندویچ پانلها بین دو ورق لایه فوم تزریق شده و به شکل ساندویچ درآمده است. این روش، اصولی ترین روش برای ساخت پوشش سقف است، عایق مناسبی برای سرما، گرما و رطوبت است، در برابر حوادثی مثل زلزله مقاوم است، به علت اینکه در زمان کمتری نصب می گردد، هزینه های بهره برداری را کم می کند. این پوشش برای سولـه های صنعتی و ورزشی و بسیاری از سولـه های دیگر استفاده می شود.
به دلیل نقش مهمی که دیوارها در مقابله با فشارهای وارده بر عهده دارند، دیوارچینی سولـه باید به صورت اصولی و بر اساس استاندارد و با کمترین وزن ممکن انجام شود.
امروزه به دلیل استفاده از ماشین آلات سنگین در سولـه ها، مسئله کف سازی بسیار مهم است و کف سازی با در نظر گرفتن درزها و بررسی مقاومت کف انجام می شود.
سوله ها اجزای فلزی با سقفی شیبدار می باشند که دارای اجزای گوناگونی می باشند. محاسباتی که در سولـه ها انجام می گردد نیازمند دقتی بالا می باشند چرا که بسیار پراهمیت و دقیق هستند.
در ساخت سوله های استاندارد باید به ابعاد آن توجه کرد.
طول سوله:
هر سولـه با توجه به کاربریش، طول و به طور کلی ابعاد مخصوص به خود را دارد. اما به طور معمول طول سولــه های استاندارد، حداکثر ۹۰ متر است و فاصله بین ستونها ۶ الی ۹ متر است.
عرض سوله:
دهانهسولـه ها معمولاً بین ۲۰ الی ۳۵ متر می باشد اما استفاده از سولـه های با دهانه بزرگ بیشتر کاربردی و متداول است.
ارتفاع سوله:
یکی دیگر از پارامترهای ابعادی،ارتفاع آن است. معمولاً سولـه هایی با ارتفاع بلندتر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند اما ارتفاع استاندارد سوله ها ۴ الی ۲۵ متر است.
شیب سوله:
دهانه سوله با شیب سوله رابطه عکس دارد. هرچه دهانه بیشتر باشد، شیب سازه هم کمتر خواهد بود . اما به طور معمول بین ۱۰% الی ۳۰% است.