‏ معرفی جامع سوله سبک و کاربرد آن

معرفی جامع سوله سبک و کاربرد آن سوله ها نوعی سازه فلزی محسوب می شوند و برای آنها سقف های شیبدار در نظر گرفته می شود. سوله سبک بهترین نوع سوله در بین انواع سوله محسوب شده و به عنوان اسکلت کارخانه ها و یا سالن های مرغداری و انبار و گلخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

71

سوله سبک چیست؟
1سوله سبک چیست؟ 2تفاوت مهم سوله سبک و سنگین 3مهمترین مزایای سوله سبک 4بهترین روش ساخت سوله سبک کدام است؟ 5سوله سبک به روش خرپایی دوبل هرگز ضعیف و بی کیفیت نیست! 6ساخت سوله های سبک بین 15 الی 50 درصد هزینه کمتری به نسبت سایر روش ها دارد! 7آیا سوله سبک نیاز به فونداسیون ندارد؟ 8ستون های سوله های سبک به چه شکل هستند؟ 9چطور قیمت سوله سبک را محاسبه کنیم؟ 10 فاکتور مهم در بررسی قیمت سوله 11نکاتی در مورد سوله سبک که احتمالاً نمی دانید! سوله ها معمولاً از نظر وزن با هم فرق می کنند. برخی از سوله ها وزن سبک تری دارند که بر اساس کاربری سوله و متریال ساخت آن در نظر گرفته می شود. همینطور تجهیزاتی که برای ساخت سوله استفاده می شود نیز روی وزن آن تاثیر دارد. در بررسی ها مشخص شده است که بهترین نوع سوله، سوله سبک است. این سوله ها برای سردخانه تا گاوداری مناسب هستند.

تفاوت مهم سوله سبک و سنگین
برای اینکه تفاوت سوله های سبک و سنگین مشخص شود نیاز است که در مورد سازه های هر یک صحبت شود. برای اجرای سوله های سنگین از تیر ورقی سنگین استفاده می شود. به زبان ساده تر سوله های سنگین از ورقه های سیاه تشکیل شده اند. قطر ورقه هایی که برای این سبک سوله استفاده می شود بسته به سایز سوله و اندازه دهانه آن متفاوت است. یعنی هر چقدر سازه بزرگتر باشد در نهایت ورق ها نیز قطر بیشتری دارند. مبرهن است که این مدل سول ها با متد جدید مهندسی سازگاری ندارند.
سوله سبک به صورت خرپا اجرا می شود. در واقع نام دیگر این سوله ها سوله های سبک خرپایی است. متریال اصلی که برای این سوله ها به کار میرود پروفیل های چهارگوش هستند که به واسطه روش های بسیار جدید و مدرن طراحی می شوند. در واقع هندسه و فرم سازه نیز مهندسی می شود. بر اساس متریال مصرفی نیز می توان گفت که وزن نهایی سوله کمتر است.
مهمترین مزایای سوله سبک
سوله های سبک کاربری های متفاوتی دارند اما مهمترین مزیتی که برای این سوله ها در نظر گرفته شده است مقاومت بالا در برابر وزن کم است.
در مورد کیفیت سوله سبک بسیار سوال پرسیده شده است. از روش خرپایی برای ساخت سوله سبک استفاده می شود. این روش مشهور به استحکام بالا است. از سوی دیگر کیفیت سوله های سبک در بین انواع سوله ها مثال زدنی است. این سوله ها در پروژه های عظیم مورد استفاده قرار می گیرند و اجرای بسیار خوبی دارند. کیفیت سوله خرپایی سبب شده تا بسیاری از کسب و کارها این سبک سوله را انتخاب کنند.
موضوع دیگر بحث قیمت سوله سبک است. البته ما در بخش دیگر در مورد فاکتورهای تاثیر گذار بر روی قیمت این سوله ها صحبت کردیم. در این بخش منظور ما متریال ارزان قیمتی است که برای ساخت سوله های سبک استفاده می شود. این رویکرد سبب شده تا بسیاری از کارفرمایان در احداث واحدهای خود از این سبک سوله ها استفاده کنند و در انبوه سازی های گسترده نیز این سبک سوله ها مورد استفاده قرار می گیرد.
سوله های کشاورزی و صنعتی و نمایشگاهی اغلب در لیست سوله های سبک قرار می گیرند. از سوی دیگر سوله های سبک با ابعاد دلخواه ساخته می شوند. یک خبر جالب اینکه سوله سبک خرپایی را می توان با دهانه 170 متر بدون ستون میانی ساخت. البته این سوله ها برای دهانه های بزرگتر نیز روش ساخت مخصوص به خود را دارند.
نصب سوله های خرپایی بسیار آسان است و این موضوع سبب می شود که با سرعت بالایی بتوان آن را نصب کرد بدون اینکه مشکلی ایجاد شود. این سوله ها در مدت زمان کوتاهی ساخته می شوند و نصب و بهره برداری آنها نیز سریع صورت می گیرد.
بهترین روش ساخت سوله سبک کدام است؟
ساخت سوله به روش خرپایی دوبل چند سالی است که مورد تایید قرار گرفته است. یکی از مهمترین ویژگی های این سوله این است که نسبت به سوله های مشابه خود از وزن کمتری برخوردار است.
در واقع میزان مصرف آهن در این سوله کم بوده و از پروفیل به جای ورق در این سازه استفاده می شود. ساخت سوله به روش خرپایی دوبل به صورتی است که مقاومت بالایی در برابر شرایط محیطی دشوار مانند بارش شدید باران و تگرگ و برف دارد. در واقع این سوله ها برای مناطق زلزله خیز نیز راندمان خوبی را ارائه می دهد.
سوله سبک به روش خرپایی دوبل هرگز ضعیف و بی کیفیت نیست!
برخی از افراد این تصور را دارند که سوله های سبک کیفیت بالایی ندارند. این تصور به کل اشتباه است. این مدل سوله ها سازه های مدرنی هستند که برای اجرای آنها از فولادهای بهینه سازی شده استفاده می شود. یعنی مقاومت و کارایی آنها با سوله های سنگین یکسان است. یکی از ویژگی های جالب ساخت سوله سبک به روش خرپای دوبل قیمت پایین آن است. همینطور قطعات سوله در کارگاه های سوله ساز ساخته می شود و نصب آن نیز سریع صورت می گیرد.
پس از آن انتقال و سرهم بندی در محل پروژه صورت می گیرد. سوله های خرپا مقاومت بالایی دارند. در واقع یک سری محاسبات بر روی شرایط نظام مهندسی آنها صورت می گیرد. زیبایی سوله در مقایسه با سازه های دیگر نسبتاً ساده به نظر می رسد و این موضوع سبب می شود که برای مکان های مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد.
ساختار سازه های سوله سبک به شکلی است که از پیچ و مهره برای اتصال آن استفاده می شود بنابراین تغییر محل سوله بر اساس ساختار سازه در نظر گرفته می شود. دقت کنید که این سوله ها دارای سبک ساخت مشخصی هستند.

ساخت سوله های سبک بین 15 الی 50 درصد هزینه کمتری به نسبت سایر روش ها دارد!
وقتی شرایطی فراهم است که بتواند سوله ای با وزن سبک، مقاومت بالا و همینطور قیمت ارزانتر ساخت چرا باید به سراغ روش های دیگر رفت؟ آمارها نشان می دهد که سوله های سبک طبق آیین نامه های سازمان نظام مهندسی ساخته می شوند. سوله های سبک مدرن معمولاً شامل فولاد بهینه سازی شده هستند. در ساخت سوله های سبک فاکتورهای مانند کاربری سوبه، محل نصب و نوع سازه عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت محسوب می شوند و باید به آنها دقت شود. از یاد نبرید که این سوله ها بر اساس سبک اجرایی که دارند درجه بندی می شوند.
برای سفارش سوله می بایست نیاز مشتری سنجیده شود مثلاً متراژ زمین و ابعاد مناسب برای زمین مشخص شود و سایزهای استاندارد و مناسب برای زمین مورد نظر انتخاب شود. از آنجایی که سوله های سبک با دهانه های بسیار عریض و بدون ستون طراحی می شوند در واقع قدرت تحمل بالایی دارند. به طور مثال این سوله ها می توانند قدرت تحمل جرثقیل های سقفی با هر تناژی را داشته باشند.
آیا سوله سبک نیاز به فونداسیون ندارد؟
شاید در بسیاری از سایت ها اینطور نوشته شده باشد که سوله های سبک نیازی به فونداسیون ندارند اما این مطلب از پایه اشتباه است. هر سوله ای نیاز به فونداسیون برای پایداری ستون ها دارد. هیچ ساختمانی بدون اجرای فونداسیون قابلیت اجرا ندارد اما برای سوله های سبک چون وزن سازه کم است می توان از فونداسیون با ابعاد کمتر استفاده کرد.
این روند سبب می شود که سازه در نهایت سریع تر اجرا شود و همینطور قیمت نهایی آن نیز ارزانتر باشد. بنابراین وجود فونداسیون برای سوله ها یک امر مهم محسوب می شود و می بایست در برآورد هزینه نیز به آن پرداخت.
ستون های سوله های سبک به چه شکل هستند؟
ستون ها برای سوله های سبک معمولاً به صورت خرپایی اجرا می شوند. در واقع به دلیل نوع چیدمان فولاد و همینطور محاسباتی که روی تکنیک های مهندسی صورت می گیرد مشخص است که سازه های خرپایی محدودیتی در اجرای دهانه های عریض و بدون ستون میانی نخواهند داشت.
یک نکته بسیار مهم این است که هرچه دهانه بدون ستون سازه عریض تر باشد می بایست هزینه بیشتری در نظر بگیرید. سوله هایی که دهانه های کوچکتری دارند معمولاً کاربرد زیادی ندارند بنابراین این موضوع را به دقت بررسی کنید و شرایط را بسنجید.

چطور قیمت سوله سبک را محاسبه کنیم؟
در مورد روش محاسبه قیمت سوله سبک سوالات زیادی پرسیده شده است. یک سری نکات کلی در مورد قیمت گذاری سوله های سبک مطرح است. مثلاً هر چه میزان دهانه و ارتفاع یک سوله بزرگتر باشد در نهایت میزان فشار بیشتری را تحمل می کند. این یعنی میزان فولادی که برای اجرای آن به کار رفته است بیشتر است و در نهایت قیمت سوله نیز بیشتر می شود. قیمت سوله بر اساس متر مربع محاسبه می شود. بنابراین وزن سوله و متر مربع آن دو فاکتور مهم در برآورد هزینه هستند.
قیمت سوله سازی می بایست بر اساس روش ساخت سوله نیز در نظر گرفته شود. مثلاً اینکه سوله استاندارد طراحی شده است یا خیر مهم است. شاید برخی از کارخانه قیمت پایین تری برای ساخت سوله سبک در نظر بگیرند اما خلاف آیین نامه را در ساخت سوله اجرا کرده باشند. این موضوع در نهایت سبب می شود که سازه نهایی بی کیفیت باشد و دوام زیادی نداشته باشد.

اجرای سوله سقف دار
6 فاکتور مهم در بررسی قیمت سوله
اولیه هزینه مربوط به طراحی نقشه فونداسیون و سازه است. دقت کنید که طراحی نقشه فونداسیون گام اولیه و بسیار مهم است و اگر این نقشه با مشکل روبرو شود در نهایت می تواند شرایط خاصی را ایجاد کند. فاکتور دوم در خصوص خرید مصالح سوله سازی است. قیمت مصالح سوله سبک روز به روز در حال افزایش است و این موضوع روی هزینه تمام شده تاثیر زیادی می گذارد. سومین پارامتر در خصوص ساخت سوله است. دقت کنید که روند ساخت سوله و مدت زمان و نوع ابزار و تعداد کارگران در این بخش محاسبه می شود. رنگ آمیزی کامل سوله یکی دیگر از عواملی است که می بایست برای ساخت سوله در نظر گرفت. رنگ آمیزی کامل سوله به نوبه خود یک پارامتر مهم محسوب می شود. خرید پیچ و مهره و مهارکش نیز می بایست بخشی از هزینه ها در نظر گرفته شود. در نهایت نیز هزینه نصب سوله در محل مورد نظر محاسبه می شود.

نکاتی در مورد سوله سبک که احتمالاً نمی دانید!
یکی از ویژگی های مهمی که برای سوله های سبک در نظر گرفته شده است قابلیت مونتاژ و دمونتاژ کردن قطعات آن است. در واقع شما یکبار هزینه می کنید و سپس به راحتی می توانید سوله مورد نظر را به واسطه پیچ و مهره یا جوشکاری به مکان دیگری منتقل نمایید.
اما نکته جالب تر در مورد سوله سبک اجرای سقف قوسی برای آن است. این سوله ها در سبک جدید خود به صورتی طراحی شده اند که قابلیت اجرای سقف به صورت قوس دار را دارند و این کار سبب تهویه بهتر خواهد شد. بنابراین این سوله ها برای دامداری ها و کاربری هایی که مشکوک به گازهای مضر هستند بهترین پیشنهاد محسوب می شوند. از سازه های خرپایی در شهربازی ها نیز استفاده می شود. حتی در برخی از بخش های هواپیمایی نیز می بایست از این سوله ها استفاده کنید. دقت کنید که سوله های سبک برای سالن های ورزشی بهترین پیشنهاد محسوب می شود.
دهانه و ارتفاع تعیین کننده ترین فاکتور برای ساخت سوله محسوب می شوند. در واقع دهانه و ارتفاع مشخص می کند که برای هر مترمربع سوله نیاز به چه میزان فولاد خواهد بود. دانستن این وزن برای هر متر سبب می شود که وزن کل سازه را مشخص کنید. از یاد نبرید که برای اجرای سوله خرپایی نیاز است که وضعیت فونداسیون و دیوار چینی و پوشش سقف نیز مشخص شود. شما می توانید در سایت استاندارد سوله به دقت از هزینه ها مطلع شوید.

نتیجه گیری
در این مقاله متوجه شدیم که ساخت سوله سبک هم از نظر مقاومت امتیاز کامل را کسب می کند و هم قیمت ارزان تری نسبت به سوله های سنگین دارد. همینطور مزایای سوله سبک و عوامل موثر بر قیمت آن نیز مشخص شد. در بخش دیگری در مورد اینکه این سوله ها نیاز به ستون های میانی ندارند صحبت شد و مشخص شد که می توان قطعات سوله را در کارگاه ساخت و اجرا کرد. به طور کلی سوله های سبک از نظر نوع اجرا نیز به صورت پیچ و مهره ای بوده و شرایط تغییر مکان آنها فراهم است و مشکلی در این راستا وجود ندارد. این سوله ها کاملاً مجهز و طبق استاندارد ساخته می شوند.